Armata Israelului a difuzat joi un bilanţ al activităţilor sale pe parcursul anului 2020 în Gaza şi Cisiordania, la graniţele cu Siria şi Liban, pe frontul digital şi în lupta împotriva coronavirusului, transmite EFE.

Astfel, armata israeliană recunoaşte că a atacat 50 de ţinte "împotriva frontului sirian", fără a da alte detalii, a interceptat majoritatea rachetelor palestiniene lansate din Gaza care ameninţau populaţia civilă israeliană şi a efectuat peste 2.000 de arestări în Cisiordania.

Autorităţile militare au mai precizat că armata israeliană a zădărnicit două tentative ale Hezbollah de a ataca forţele israeliene şi 10 tentative de infiltrare pe teritoriul israelian dinspre Liban.

Miliţiile palestiniene au lansat 176 de rachete împotriva Israelului în 2020, jumătate dintre ele căzând în zone nepopulate, 80 fiind interceptate (93% dintre cele care se îndreptau către zone locuite).

Armata israeliană a atacat 300 de obiective în Fâşia Gaza.

Majoritatea au fost obiective militare ale Hamas.

Totodată, au existat 38 de tentative palestiniene de infiltrare în Israel, iar armata israeliană a descoperit un tunel al Hamas care pătrundea pe teritoriul statului Israel.

Potrivit armatei, în Cisiordania s-a înregistrat în 2020 o uşoară creştere a violenţelor, cu 60 de "incidente de activitate teroristă", faţă de 51 în anul precedent.

Totodată, s-au înregistrat 1.500 de incidente de tipul lansării de pietre asupra vehiculelor sau persoanelor israeliene, 229 de lansări de cocteiluri Molotov, 31 de incidente cu armă de foc şi 9 cu armă albă.

Pe plan digital, armata israeliană şi-a intensificat lupta împotriva atacurilor cibernetice.

Batalionul Spectrum a efectuat "sute de operaţiuni" şi "a doborât sute de drone duşmane", potrivit sursei citate. În fine, în ceea ce priveşte lupta împotriva coronavirusului, armata israeliană a distribuit pachete de alimente (circa 400.000), a convocat aproximativ 3.000 de rezervişti, a gestionat activitatea a 52 de unităţi spitaliceşti şi a răspuns apelurilor telefonice a aproape 1,5 milioane de cetăţeni.

AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)