Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea loc sfânt al Islamului, va fi închisă timp de trei săptămâni în cadrul măsurilor vizând combaterea răspândirii noului coronavirus, au informat miercuri autorităţile religioase care administrează lăcaşurile sfinte musulmane din oraşul vechi, relatează AFP.

Autoritatea Waqf din Ierusalim a avut o reuniune de urgenţă şi a decis "să suspende intrarea credincioşilor musulmani începând de vineri pentru o perioadă de trei săptămâni", a declarat AFP, Hatem Abdel Qader, membru al organismului care administrează esplanada şi care, din motive istorice, aparţine de Iordania.

Denumită Haram al-Sharif - ''Sanctuarul nobil'' - de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei, Esplanada Moscheilor găzduieşte Cupola Stâncii şi Moscheea Al-Aqsa.

Cupola Stâncii şi Moscheea Al-Aqsa au fost închise la jumătatea lunii martie de către autorităţile religioase în cadrul unor măsuri sanitare impuse pentru a reduce răspândirea noului coronavirus în Ierusalim, oraş disputat şi a cărui parte de est a fost ocupată şi anexată de Israel în 1967. În total, în Israel s-au înregistrat peste 166.794 de cazuri de coronavirus în rândul populaţiei de aproximativ nouă milioane de locuitori, între care 1.147 de decese.

Israelul este ţara cu cele mai multe cazuri de COVID-19 la nivel de locuitor în cursul ultimelor două săptămâni. "Sperăm ca cetăţenii să înţeleagă aceste măsuri menite să protejeze sănătatea şi bunăstarea populaţiei", a precizat responsabilul Waqf, care a subliniat că apelul la rugăciune va fi menţinut pe parcursul următoarelor trei săptămâni.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)