Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat joi, în cadrul unui discurs rostit cu prilejul Anului Nou, că şi după Brexit, care marchează ieşirea sa din Uniunea Europeană, Regatul Unit rămâne ''prietenul şi aliatul nostru'', relatează AFP. ''Acest Brexit a fost copilul stării de rău europene şi al multor minciuni şi promisiuni false'', a afirmat Macron, dând asigurări că în ceea ce priveşte Franţa ''destinul nostru este în primul rând european''.

Regatul Unit iese joi noapte de pe orbita Uniunii Europene, întorcând spatele unei relaţii tumultoase de 48 de ani cu proiectul european şi păşind în viitorul nesigur al Brexit-ului care va influenţa destinele poporului britanic generaţii la rând de acum încolo, scrie Reuters într-un comentariu.

Practic, Brexit-ul se produce la miezul nopţii la Bruxelles, la ora locală (şi GMT) 23:00 la Londra, acesta fiind momentul în care Regatul Unit încheie de facto perioada de tranziţie care a continuat după ce Londra a părăsit în mod oficial blocul comunitar la 31 ianuarie.

AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Alexandru Cojocaru)