Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Zarif, l-a acuzat joi pe preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, că încearcă să fabrice un "pretext" pentru a lansa un "război", într-un moment în care tensiunile dintre cei doi inamici sunt din nou în creştere, relatează AFP şi Reuters. "În loc să combată noul coronavirus în SUA, Donald Trump şi complicii săi risipesc miliarde ca să mobilizeze (bombardiere) B-52 şi să-şi trimită armada în regiunea NOASTRĂ", a transmis Zarif pe Twitter, referindu-se la faptul că, la 10 decembrie, două bombardiere B-52 americane au survolat regiunea Golfului, într-o demonstraţie de forţă îndreptată spre adversarii SUA şi în special Iran, într-un moment în care armata americană îşi reduce prezenţa militară în regiune. "Serviciile de informaţii irakiene au semnalat existenţa unui complot pentru FABRICAREA unui pretext cu scopul de a lansa un război", a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Mesajul său vine cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, artizanul strategiei regionale a Teheranului, ucis la 3 ianuarie 2020 într-un raid american la Bagdad, ordonat de Trump.

Cei doi inamici nu au fost departe, atunci, de o confruntare directă, menţionează AFP. "Iranul nu vrea război, dar va răspunde DESCHIS şi DIRECT pentru a-şi apăra poporul, securitatea şi interesele vitale", a subliniat Zarif joi.

Săptămâna trecută, Donald Trump a lansat un avertisment către Iran după mai multe atacuri cu rachete asupra ambasadei americane la Bagdad, în Irak, declarând că va trage la răspundere Teheranul dacă se va înregistra vreun deces în rândul personalului de acolo.

Grupări şiite susţinute de Iran în Irak sunt acuzate că s-au aflat în spatele acestor atacuri, însă Teheranul a respins aceste acuzaţii.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Toth, editor online: Ada Vîlceanu)