SUA au anunţat miercuri că vor majora suprataxele vamale impuse pentru anumite produse din Uniunea Europeană, precum componentele pentru avioane şi vinurile din Franţa şi Germania, aceasta fiind ultima evoluţie într-o dispută care durează de 16 ani cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi UE pentru industria lor aeronautică, transmite Reuters. Într-un comunicat de presă publicat miercuri seara, biroul reprezentantului american pentru Comerţ (USTR) nu a precizat când anume vor intra în vigoare aceste suprataxe. În comunicat se spune doar că detaliile suplimentare urmează să fie publicate "în curând". În luna noiembrie, Washingtonul şi-a exprimat dezamăgirea după ce Bruxelles-ul a decis să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane.

Decizia UE a venit după ce, în data 26 octombrie, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane. În prealabil, în 2019 OMC a permis SUA să aplice taxe vamale suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru importurile provenind din UE.

Reprezentantul american pentru Comerţ (USTR) a apreciat miercuri seara că Uniunea Europeană a calculat în mod greşit taxele pentru produsele americane, după ce a primit aprobarea din partea OMC de a impune tarife vamale suplimentare. "Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri pentru a compensa pentru această lipsă de corectitudine", se arată în comunicatul USTR.

De aproximativ 16 ani, OMC este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. În cele două decizii ale sale, OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenţionate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor în timp ce constructorul american de avioane Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităţilor americane de pe urma reducerilor de taxe.

AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)