În perioada minivacanţei de Revelion, peste 5.200 de pompieri vor asigura zilnic misiunile de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, la nivel naţional, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.   "Având în vedere că mulţi cetăţeni obişnuiesc să utilizeze în aceste zile diverse materiale pirotehnice, atragem atenţia că acestea pot fi un pericol pentru cei din jur dacă nu sunt folosite necorespunzător.

Pentru prevenirea incendiilor şi a altor situaţii nedorite ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, pompierii recomandă să nu le utilizaţi în spaţii închise, în spaţii cu aglomerări de persoane, în balcoane, holuri de bloc şi pe terase.

De asemenea, acestea nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.

Utilizarea de către copiii nu este indicată şi poate fi periculoasă chiar în cazul materialelor pirotehnice cu nivel de risc aparent redus", a declarat Dajbog, la sediul MAI.

Ea a spus că, în ultima lună, în cadrul operaţiunii naţionale "Foc de artificii", s-au efectuat verificări la societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi acţiuni în teren pentru identificarea persoanelor fizice şi juridice neautorizate, care comercializează ilegal articole pirotehnice. "De la începutul acţiunii până în prezent s-au constituit 645 de dosare penale şi au fost confiscate peste 62 de tone de articole pirotehnice din toate categoriile de pericol", a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Tot în această perioadă a minivacanţei de Revelion, peste 3.800 de poliţişti de frontieră vor acţiona, la nivelul întregii ţări, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, pentru a asigura o supraveghere sporită în graniţelor.

AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)